Najlepsze restauracje i sklepy w Warszawie

  • BLOG Daily

    Ba Adriatico. Bałkany na wyciągnięcie ręki

    03/01/2018 Mikołaj

    Jedziemy!

    Ba Adriatico – nie mylić z Bar Adriatico, ponieważ ich menu to najwyższa klasa potraw chorwacko-bośniackich.

    Ludzie, jedzenie i klimat – nic w Ba Adriatico nie zostało pozostawione przypadkowi. Właściciel, manager i szef kuchni to najlepsze wizytówki restauracji - wszyscy pochodzą z krajów byłej Jugosławii i dbają o to, żeby potrawy oraz sposób ich podania były prawdziwie bałkańskie.

    Szef kuchni Emir Duzel przygotowuje dania zgodnie z przepisami swojego dziadka, jednego z najsłynniejszych mistrzów grillowania z Banja Luki w Bośni i Hercegowinie.

    Ciekawostką jest to, że właściciel, doświadczony restaurator, prowadzący również lokal w czeskiej Pradze - sam przyrządza mięsa serwowane w Ba Adriatico.

    Kuchnia Ba Adriatico to mieszanka potraw śródziemnomorskich, charakterystycznych dla Chorwacji oraz typowo bałkańskich dań mięsnych. Znajdziemy w niej m.in. tradycyjną Pljeskavice, Cevapcici, grillowane ryby: Oradę (doradę) i Brancin (labraks) oraz Frigane Girice (panierowane ateryny – jako znakomitą przekąskę do piwa). Oprócz tego zupy, pasty i sałatki – wszystko związane z regionem.

    Zachęcamy również do odwiedzenia restauracji. Mieszkający od trzynastu lat w Polsce manager Iwo z chęcią umila gościom czas opowiadając ciekawostki o daniach i samym regionie. Oprócz tego częścią wystroju restauracji Ba Adriatico są oryginalne obrazy bośniacko-hercegowińskiego artysty Iliji Vitorovica, które można kupić na miejscu.

    Zapraszamy do zamawiania z Ba Adriatico




  • Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na przycisk "Akceptuję" po prawej stronie tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. więcej

  • Akceptuję