Najlepsze restauracje i sklepy w Warszawie

  • BLOG Daily

    "LE'PIĘ"- AUTORSKA PIEROGARNIA SANDRY KOTOWICZ

    30/05/2018 Weronika Wódkowska

    Jedziemy!

    Wywiad z Sandrą Kotowicz, finalistką programu Top Chef i współwłaścicielką "Le''pię"

     

    W: Jak zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?

    S: Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się przypadkowo. Jako 16-letnia dziewczyna wyjechałam do Belgii na wakacje w celu zarobienia kilku euro na własne potrzeby i trafiłam do włoskiej pizzerii Da Antonio. Na początku pracowałam na sali jako kelnerka, ale po zwolnieniu przez szefa jednego pracownika, pracującego jako pomoc kuchenna, w zasadzie bez pytania o mnie, zabrali mi tacę i postawili przed zmywakiem. Dopiero z czasem dopuszczono mnie do obierania, krojenia, czy wyrabiania ciasta.

    W: Słyszałam, że miałaś możliwość zaczerpnięcia inspiracji w Belgii, gdzie pracowałaś w jednej z najlepszych restauracji? Opowiedz trochę o tym i czemu właśnie Belgia?

    S: To była kontynuacja mojej ścieżki zawodowej w tej branży. Było po prostu łatwiej wrócić do znanego kraju, miasta. Wcześniej jeszcze mieszkałam w Polsce, uczyłam się, pracowałam na kuchni, następnie znalazłam się w Antwerpii w gwiazdkowej restauracji, a finalnie byłam tam sous chefem. Po tym miesiącu przeszłam do restauracji Centopourcent oddalonej o 30km od mojego mieszkania. Wcześniej była jeszcze Kopenhaga, do której wyjazd miał ogromny na mnie wpływ i w zasadzie to po duńskiej restauracji Geranium wiedziałam dokładnie na jakich kuchniach chcę się rozwijać.

    W: Co skłoniło Cię do wzięcia udziału w Top Chef Polska?

    S: Szczerze mówiąc miałam czas, by zrobić coś nowego. Byłam po wypadku w pracy, musiałam zrobić sobie chwilę przerwy i pojawiła się propozycja udziału w programie. W zasadzie pojawiła się ona jeszcze wcześniej, ale wtedy nie czułam się na siłach i wolałam poczekać. I z pewnością była to dobra decyzja.

    W: Jakie są Twoje wrażenia po całej drodze do finału? Czy odkryłaś jakieś swoje nowe umiejętności?

    S: Miałam 23 lata trafiając do finału, nie wiązałam zbyt wielkich nadziei z tym programem, dobrze się bawiłam, poznałam fajnych ludzi. Podeszłam do tego na luzie. Mój kumpel Sebastian Olma, który kilka edycji wcześniej zdobył tytuł Top Chef udzielił mi kilku cennych rad, którymi kierowałam się podczas początkowych konkurencji. Na nagraniach czułam się jak ryba w wodzie - presja, tempo, szybka analiza, podejmowanie decyzji, rywalizacja. Coś dla mnie. :)

    W: Po udziale w programie postanowiłaś otworzyć restaurację, to jest marzenie niejednej osoby. Zdradź nam, jak do tego doszłaś i ile zajęło Ci stworzenie tak klimatycznego miejsca?

    S: Po programie działo się mnóstwo innych rzeczy, przez trzy lata zdążyłam mieszkać na końcu świata, prowadzić tam dwie kuchnie, przeprowadzić się do Londynu, wrócić z niego i dopiero wtedy realizować pracę nad własnym lokalem. Wszystko trwało rok, począwszy od pomysłu po pierwszy serwis.

    W: Dlaczego właśnie pierogi?

    S: Odpowiedź brzmi - nie wiem. To pojawiło się spontanicznie. Zaczęłam myśleć nad odczarowaniem jednego z dań. Chciałam robić wszystko w formie baru, w klimacie casual, bez nadęcia, ale z elegancją. Le'pię to suma wszystkich elementów, które zawsze chciałam wpleść w autorskie miejsce.

    W: Skąd wzięłaś pomysły na tak ciekawe połączenia?

    S: Połączenia, jak i sama spójność karty, to efekt doświadczeń jakie mam za sobą. Uważam, że te połączenia, jakie można znaleźć w lokalu nie są szokujące. Pierwsza karta jest całkiem bezpieczna, w zależności od tego jak przyjmą ten projekt coraz nowsi goście będziemy wprowadzać zmiany.

    W: Czy masz zamiar w przyszłości wydać książkę ze swoimi przepisami?

    S: Nie mam takich planów, chociaż byłam bliska współautorstwa jednej książki, która została wydana. Na chwilę obecną nie czuję, abym miała coś tak istotnego do przekazania, by pisać o tym książkę.

    W: Dziękujemy bardzo za udzielenie wywiadu i życzymy powodzenia w twojej wielkiej kulinarnej przygodzie!

     

    Rozmawiała Weronika Wódkowska

     

    Zamawiaj z Le'pię: https://daily.pl/companies/products/restauracja-lepie-zamow-online




  • Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na przycisk "Akceptuję" po prawej stronie tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. więcej

  • Akceptuję